• slo
 • en

Pogosta vprašanja

Kdaj lahko začnem?

Termini teorije za pridobitev licence PPL so objavljeni na spletni strani. Predavanja potekajo dvakrat na leto in sicer v jesenskem in zimskem obdobju. Pričetki teorije ostalih licenc se začnejo po predhodnem dogovoru med kandidati in inštruktorjem letenja. Na voljo so skupinske teorije, kot tudi individualne, kjer se poskušamo čim bolj prilagoditi vašemu času.

Ali so pristajalne takse vključene v ceno?

Cena ure letenja vključuje pristajalne takse na letališču Divača. Tekom šolanja kandidati večkrat letijo tudi na druga letališča v bližnji okolici (Trst, Ljubljana, Reka, Zagreb...), kjer se pristajalne takse plačajo posebaj, po veljavnem ceniku obratovalca letališča.

Ali letenje poteka skozi celo leto?

Da. Letenja je sicer več v spomladanskem obdobju in v poletnih mesecih, ko so vremenske razmere za letenje najbolj ugodne, letimo pa tudi v zimskem in jesenskem obdobju, če vremenske razmere to dopuščajo.

Katere dneve se leti? Od kdaj do kdaj letim?

Dnevi in ure letenja se dogovorijo med posameznim kandidatom in njemu dodeljenemu inštruktorjem. Naši inštruktorji so na voljo vse dni v tednu. Koliko časa letite v enem dnevu pa je odvisno od vaje, ki jo tisti dan izvajate. Načeloma se v začetku šolanja ne leti več kot eno uro, saj zna biti šolanje v tej fazi za kandidata naporno. Tekom šolanja se ure podaljšujejo in se lahko proti koncu, ko so na vrsti rutni preleti leti tudi po dve uri skupaj.

Kje potekajo predavanja?

Predavanja potekajo na sedežu podjetja, na naslovu Ulica Juša Kozaka 1, v Ljubljani.

koliko časa potekajo predavanja?

Predavanja potekajo enkrat tedensko in trajajo približno 3 ure na dan z vmesnimi pavzami. V kolikor se kandidati dogovorijo s predavateljem lahko potekajo tudi večkrat tedensko.

Kje poteka praktično šolanje?

Praktično šolanje poteka na našem matičnem letališču v Divači, kjer je stacionirana naša flota letal. Eno letalo je trenutno stacionirano na letališču v Ljubljani, tako, da je letenje možno tudi iz Brnika.

koliko časa poteka praktično šolanje?

Trajanje praktičnega šolanja je odvisno predvsem od individualnega dogovora med kandidatom in inštruktorjem. V povprečju ta čas za program PPL znaša 30 letečih dni.

ALi so predavanja obvezna?

Da. V letalski šoli vodimo evidenco prisotnosti pri posameznemu predmetu. Poslušanje teorije in pozitivna ocenjenost pri izpitih je prav tako pogoj za pristop k praktičnemu delu šolanja.

ali lahko letim večkrat na dan?

Letenje je omejeno z ne več kot dvema letoma na dan v primeru, da vsak let predstavljata različno vajo. V primeru, da kandidat opravlja isto vajo, lahko leti več kot dvakrat dnevno, vendar ne več kot 5 ur.

pri katerem zdravniku lahko opravim zdravniški pregled?

Zdravniški pregled lahko opravite pri katerem koli zdravniku, ki je potrjen s strani Agencije za civilno letalstvo. Seznam najdete na tej povezavi: http://www.caa.si/fileadmin/user_upload/pageuploads/LIC/Seznami/LIC-31-pooblasceni_zdravniki.pdf

imam določene zdravstvene težave. ali kljub temu lahko letim?

Glede zdravstvenega stanja in zmožnosti letenja se bo odločil zdravnik za letalsko osebje. Če ima kandidat kakršenkoli dvom o zdravstvenem stanju, svetujemo, da zdravniški pregled opravi pred pričetkom šolanja.

ali lahko po končanem šolanju najemem letalo?

Seveda. Namen šolanja je da kandidati pridobijo vso potrebno znanje, ki ga po končanem šolanju dopolnjujejo s samostojnim letenjem. Letalo lahko najamete kjerkoli v Evropi in drugod po svetu. Letalo pa vam, po zelo ugodni ceni, z veseljem damo v najem tudi v naši letalski šoli.

Šola letenja

Janez let je slovenska letalska šolska organizacija št. SLO/ATO/015, ki šola pilote po mednarodnih evropskih standardih. Vsi naši šolski programi so potrjeni in nadzorovani s strani Javne agencije za civilno letalstvo Republike Slovenije. Licence, ki jih dobijo piloti po končanem šolanju pa so priznane iz strani vseh evropskih držav.

 • 22. Avg. 2014

  Success Story:

  Nikolay Legomanov, 26 years, Sofia (Bulgaria), Commercial pilot flying for Aerial work company

  I heard about Janez let, from a colleague two years ago, when I was wondering where to continue my training after gaining th...  več
 • 11. Feb. 2014

  Success Story

  Dimitar Ivanov, 29 years, Skopje (Macedonia), First officer on A320 at Wizz Air

  In flight school Janez let I got knowledge and flying experience which have later helped me to got a job. All have been nice, kind and hosp...  več